Đul bašta Jukan

Vodeći se parolom koju sam uzela i za logo, prošle sedmice imala sam čast i zadovoljstvo da zastanem u Gračanici i pomirišem ruže.

Đul bašča Jukan se prostire na 6 duluma zemlje, bogata sa 25,000 sadnica raspoređenih kroz grmove ruža, za koje je trebalo skoro 20 punih godina da dostignu ovaj nivo.
A nivo nije zanemariv ako kažemo da u jednoj berbi vrijedni porodični tim Jukan, ubere 8 tona latica ruže.
I to ne bilo kakve ruže, već one koja je sa svojih 100 latica, najcjenjenija na svijetu: Rosa damascena iliti damaskna ruža, poznata još i kao bugarska ruža a kod nas uvriježenog naziva đulbešećerka.
Njena mnogobrojna svojstva i dobrobiti su većini poznata a njeno ulje u parfimerstvu je jedno od najskupljih ulja na svijetu!

Porodica Jukan od ove ruže uzgojene u potpuno organskim uslovima na svojoj eko-plantaži, pravi hidrolate, slatko, sokove i sirupe, a uzgajaju i sadnice za dalju distribuciju.

Upravo sam vam otkrila dio njihovog velikog plana a to je da svako ko bude želio učestvuje u projektu “Vratimo đulbešećerku u naše avlije i bašte” , čijom implementacijom Bosna i Hercegovina u budućnosti bi mogla zauzeti značajno mjesto u ovom “ruži-častom” poslu!

O tome svakako će biti još govora, kao i o samoj ruži.

Ja mogu samo još dodati da sam probala sve proizvode od ruže iz ružičnjaka Jukan i svjedočim vrhunskom i izvornom kvalitetu.

No, đulbešećerka nije usamljena u ovom đulistanu.
Sa njom se druži još jedna posebna ruža nastala ukrštanjem “tajne ruže” sa Rosa canina-divljom ružom.
Ona je penjačica, raskošnog izgleda, baršunastih latica, zagasito crvene boje, mirisa takvog da je ne želite nikada napustiti.
Njeno ime je Sultanija, a nadio joj je slikar Amir Zec zbog njenog izgleda poput turbana kada je u pûpu.
Obzirom da je bilo teško doći do ove ruže, njeno razmnožavanje je u toku pa bismo uskoro mogli očekivati i nove sadnice koje će gospodin Ibrahim Jukan zajedno sa svojom kćerkom Ajlom Memić, diplomiranim tehnologom, velikodušno zasaditi diljem naše zemlje.
Sretna sam što sam i ja dio ovog najljepšeg projekta!

Što se tiče moje posjete, mogu reći da sam se osjećala kao da sam odlepršala sa planete na neku planetu Malog princa i tako opijena ljepotom krenula da ostvarujem i svoj lični san.
Nažalost na berbu ruža sam zakasnila ali svakako ovo nije posljednji put da sam došla.

Zahvaljujem se porodici Jukan na pozivu i uopće na tome što su prepoznali da sam ja neko ko može biti dio bosanske bajke o ruži.

Jer ruža i može biti samo iz bajke, njena ljepota i simbolika je van svih realnih shvatanja.

Ostali članci

Od sadnice do plantaže

Firma “Jukan” Gračanica je uspješno završila projekat sadnje ruže Rosa Damascene iz ‘ORGANSKOG UZGOJA’, najbolje ruže na svijetu. 1018 sadnica je posađeno u mjestu Lopare,

DAMASKNA RUŽA

Damaska ruža je najvažnija vrsta ruže koja nalazi svoju primjenu u industriji kozmetike, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim granama. Vrijednost ruže daju specifični biološki aktivni spojevi.