Đul bašta Jukan

Vodeći se parolom koju sam uzela i za logo, prošle sedmice imala sam čast i zadovoljstvo da zastanem u Gračanici i pomirišem ruže.

Đul bašča Jukan se prostire na 6 duluma zemlje, bogata sa 25,000 sadnica raspoređenih kroz grmove ruža, za koje je trebalo skoro 20 punih godina da dostignu ovaj nivo.
A nivo nije zanemariv ako kažemo da u jednoj berbi vrijedni porodični tim Jukan, ubere 8 tona latica ruže.
I to ne bilo kakve ruže, već one koja je sa svojih 100 latica, najcjenjenija na svijetu: Rosa damascena iliti damaskna ruža, poznata još i kao bugarska ruža a kod nas uvriježenog naziva đulbešećerka.
Njena mnogobrojna svojstva i dobrobiti su većini poznata a njeno ulje u parfimerstvu je jedno od najskupljih ulja na svijetu!

Porodica Jukan od ove ruže uzgojene u potpuno organskim uslovima na svojoj eko-plantaži, pravi hidrolate, slatko, sokove i sirupe, a uzgajaju i sadnice za dalju distribuciju.

Upravo sam vam otkrila dio njihovog velikog plana a to je da svako ko bude želio učestvuje u projektu “Vratimo đulbešećerku u naše avlije i bašte” , čijom implementacijom Bosna i Hercegovina u budućnosti bi mogla zauzeti značajno mjesto u ovom “ruži-častom” poslu!

O tome svakako će biti još govora, kao i o samoj ruži.

Ja mogu samo još dodati da sam probala sve proizvode od ruže iz ružičnjaka Jukan i svjedočim vrhunskom i izvornom kvalitetu.

No, đulbešećerka nije usamljena u ovom đulistanu.
Sa njom se druži još jedna posebna ruža nastala ukrštanjem “tajne ruže” sa Rosa canina-divljom ružom.
Ona je penjačica, raskošnog izgleda, baršunastih latica, zagasito crvene boje, mirisa takvog da je ne želite nikada napustiti.
Njeno ime je Sultanija, a nadio joj je slikar Amir Zec zbog njenog izgleda poput turbana kada je u pûpu.
Obzirom da je bilo teško doći do ove ruže, njeno razmnožavanje je u toku pa bismo uskoro mogli očekivati i nove sadnice koje će gospodin Ibrahim Jukan zajedno sa svojom kćerkom Ajlom Memić, diplomiranim tehnologom, velikodušno zasaditi diljem naše zemlje.
Sretna sam što sam i ja dio ovog najljepšeg projekta!

Što se tiče moje posjete, mogu reći da sam se osjećala kao da sam odlepršala sa planete na neku planetu Malog princa i tako opijena ljepotom krenula da ostvarujem i svoj lični san.
Nažalost na berbu ruža sam zakasnila ali svakako ovo nije posljednji put da sam došla.

Zahvaljujem se porodici Jukan na pozivu i uopće na tome što su prepoznali da sam ja neko ko može biti dio bosanske bajke o ruži.

Jer ruža i može biti samo iz bajke, njena ljepota i simbolika je van svih realnih shvatanja.

Ostali članci

DAMASKNA RUŽA

Damaska ruža je najvažnija vrsta ruže koja nalazi svoju primjenu u industriji kozmetike, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim granama. Vrijednost ruže daju specifični biološki aktivni spojevi.